1. Introduktion

Med denne blog vil jeg formidle de erfaringer, jeg har indsamlet gennem årene med at lave mjød, øl, cider, vin etc.. Som ung mand i firserne eksperimenterede jeg med at lave vin på druesaft fra Matas og i nullerne var det hjemmebrygget øl, der blev eksperimenteret med. Siden 2013 har jeg haft mit eget mjødbryggeri : Magtenbølle Honning & Mjød, jeg har afholdt en del bryg-kurser og har også udført forskellige konsulent opgaver. Det har givet en masse erfaringer, jeg gerne vil formidle i denne blog.

Der er lavet mange gode blogs om at brygge mjød, øl, fremstille vin, frugtvin og cider. Men de fleste weblogs har fokus på, hvordan man fremstiller en alkoholisk drik. Hvordan-spørgsmålet bliver typisk en udvidet opskriftsbeskrivelse af, hvordan man brygger øl, laver vin etc. Ofte bliver det også en lidt overfladisk proces-beskrivelse.

Jeg ønsker, at stille spørgsmålet hvad, der sker når gæren omdanner sukker til en alkoholisk drik. Det er min hensigt, at komme ind på et mere substantielt svar på, hvad det vil sige at lave alkoholiske drikke. Hjemmebryg sættes ind i en kulturel sammenhæng, samtidig med at der formidles en god og solid basisviden om, hvad der sker i brygprocessen. Det skaber grundlag for at forstå, hvordan vi laver godt hjemmebryg.

Jeg har indtil nu forberedt 18 blogindlæg, måske kommer der flere og måske er der nogle blogindlæg der bliver splittet op i to. Planen er, at frigive et blogindlæg om ugen. Følgende emner vil blive behandlet her på bloggen:

  • Introduktion
  • Grundviden
  • Sukker og enzymer
  • Gær
  • Vand
  • Malt
  • Humle
  • Vindruer
  • Frugt
  • Honning
  • Ølbrygning
  • Fremstilling af vin på druer
  • Mjødbrygning
  • Cider
  • Frugtvin på havens frugter
  • Rengøring
  • Måle og veje
  • Udstyr og kommerciel virksomhed

I bloggen er det muligt at lave en tråd, om de emner jeg kommer ind på. Den gamle græske filosof Sokrates ville helt sikkert elske webbloggens dialogstruktur, dialogen var et vigtigt redskab i hans filosofi. Jeg har valgt også at formidle mine oplæg via Youtube, så det er muligt at høre blogindlæggene som podcast. Et værktøj jeg selv bruger temmelig meget.

Alkoholiske drikke har vi mennesker lavet i mange tusinde år. Hjemmebryg har været en integreret del af vores liv i flere årtusinder og har gennemgået en udvikling, der er sammenlignelig med mange andre forhold, vi omgiver os med. Med industrialiseringen blev det meget nemmere at fremstille mange gode produkter. Men med industrialiseringen er også opstået nye problemer. Miljøbelastning, kedelig ensartethed samt industrialiseringens tingsliggørelse af mennesket. Det må vi gøre noget ved! Vi skal bruge det bedste vi har lært fra tidligere tiders bryggere og med lidt kreativitet og innovation skaber vi hjemme i køkkenet fremtidens super gode alkoholiske drikke.

Håber min blog kan være til inspiration for mange hjemmebryggere.

Klaus Ankerstjerne Eriksen /januar 2025

Kilder :

”Vin – af druer og anden frugt” – Jørgen Bech-Andersen og Jørgen Broe, 2018
”Vinavl i Danmark” – Benny Génsbøl og Jens Michael Gundersen, 1998
”Understanding Wine Technology” – David Bird, 2010
”Techniques in home winemaking” – Daniel Pambianchi, 2019
”Table Wines” – Amerine og Joslyn, 1970
”Håndbog i ølbrygning” – Simon Wrisberg, 2006
”How to brew” – John Palmer, 2006
”Designing Great beers” – Ray Daniels, 1996
“Lehninger : Pinciples of Biochemistry” – red. af: Nelson og Cox, 7. edition
“Malt” – John Mallett, 2014
“Water” – John Palmer og Colin Kaminski, 2013
“Hops” – Stan Hieronymus, 2012
“Yeast” – Chris Whte og Jamil Zainasheff, 2010
”Lærebog i biavl” – Eigil Holm, 2009
“The Compleat Meadmaker” – Ken Schramm, 2003
“Fra honning til mjød” – Kronborg Vestre Birk biavlerforening, 2016
“The new cider maker’s Handbook” – Claude Jolicoeur, 2013
“Craft Cider Making” 3die udgave – Andrew Lea, 2015
”The rise of scientific Europe 1500-1800” – D. Goodman og C. A. Russell, 1991
“De revolutionibus orbium coelestium” Nicolaus Copernicus 1543 (eng. udgave fra 1978)
”Honeybee democracy” – Thomas D. Seeley, 2010

https://www.bjcp.org/mead.php
www.webkemi.dk
https://www.biavl.dk/medlemmer/videnbank/mjoed/
http://www.biotechacademy.dk/Undervisningsprojekter/Gymnasiale-projekter/oel/teori/malt_urt
http://plantphys.info/seedg/seed.html
https://www.un.org/en/ga/search/view_doc.asp?symbol=A/RES/64/292 FN: vand er en menneskeret.
https://www.kotmf.com/articles/oliveoil.pdf – Grady Hull.
https://byo.com/article/decoction-mashing-techniques/ – Chris Colby, 2006.
Trinmæskningen videnskab – Dave green (artikel), 2008.
http://www.larchris.dk/Artikler/TrinmaeskningensVidenskab.pdf
”Composition of grapes” – M. Dharmadhikari. ( https://docplayer.net/20882322-Composition-of-grapes.html )
https://beerzymes.dk/
-> “Læring & gæring” af Christian Rix, Svend Erik Nielsen og Jacob Højgaard Thinggard udgivet af Novozymes.
https://www.brewingwithbriess.com/blog/is-it-crystal-or-caramel-malt/
Forskel på karameliseret malt og maillard malt – link til artikel:
https://www.differencebetween.com/difference-between-maillard-reaction-and-caramelization/
Wikipedia
www.webkemi.dk

Du kan også som medlem af følgende foreninger tilegne dig megen relevant viden og hjælp:
www.vinavl.dk
www.ale.dk (Danske Ølentusiaster)
www.biavl.dk
Bliv medlem af det lokale håndbryggerlaug
Følg relevante grupper på FB
www.haandbrygforum.dk

Dette indlæg blev udgivet i Ikke-kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *